Фінляндія створить найбільший в ЄС запас засобів від хімічних та ядерних загроз

0
Photo: Militarnyi.

Фінляндія планує створити найбільший в Євросоюзі стратегічний резерв запасів на випадок надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляє Європейська правда, посилаючись на Міністерство внутрішніх справ Фінляндії.

У заяві зазначається, що на проєкт Єврокомісією було виділено 242 млн євро. А сам він передбачає створення стратегічного резерву засобів, призначеного для використання країнами Північної та Східної Європи в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Даний запас планують створити протягом 2024 року. Повідомляється, що він включатиме в себе захисне та вимірювальне обладнання, детектори, експрестести, ліки й вакцини, які будуть використовуватися як службами швидкого реагування, так і цивільним населенням (у тому числі у випадку пандемій).

Керівниця проєкту в МВС Тар’я Рантала зазначила наступне: “Хімічні, біологічні, радіологічні або ядерні загрози більш вірогідні через поточну глобальну ситуацію, і це також мотивує Європейську комісію”. І додала, що “це також пов’язано з вторгненням Росії в Україну”.

Також читайте:  Арт-подія «Непорушна стіна України»

Цей запас має стати найбільшим, оскільки в ньому будуть як захисні, так і медичні матеріали в рамках Механізму цивільного захисту ЄС.

Ідея також полягає в тому, щоб місцева влада розширила набір своїх навичок, оскільки ЄС очікує, що Фінляндія надасть “новаторські” знання та досвід.