Президенти Литви і Португалії на Софійській площі виступили українською

0
Photo: AngaTravel.

Президенти Литви Гітанас Науседа і Португалії Марселу Ребелу де Соуза виступили українською 24 серпня, вітаючи громадян України з Днем незалежності на Софійській площі у Києві.

Про це повідомляє Європейська правда.

Президент Литви зазначив, що з перших днів повномасштабного російського вторгнення країна активно підтримує Україну і ця підтримка залишиться непохитною. А Вільнюс ніколи не визнає окупацію та анексію Криму та інших окупованих Росією територій України.

Президенти Литви і Португалії на Софійській площі виступили українською
Photo: MY.UA.

“Пам’ятаючи багато століть спільної історії, ми знаємо, що ви переможете. Перемога – це мир, безпека і тривале процвітання. Це надія на справедливість для тисяч жертв російської агресії та їхніх родин… Разом ми відбудуємо Україну, і ми прагнемо зробити її частиною євроатлантичної спільноти. Наше бачення – це сильна Україна у сильній Європі. Я вірю, що одного дня Україна стане членом як ЄС, так і НАТО. Агресор не визначатиме долю України”, – заявив він.

Також читайте:  В Києві святкували День Короля Бельгії

Науседа процитував рядки з вірша Тараса Шевченка “Борітеся – поборете, …” і висловив свою віру у те, що “наступний День незалежності будемо святкувати разом з перемогою. Живи у віках, незалежна Україно”.

Президент Португалії ж почав свою промову із запевнення, що Португалія, як і “завжди буде”, на боці України.

Президенти Литви і Португалії на Софійській площі виступили українською
Photo: 24tv.ua.

“Без вашої законної оборони не буде миру і безпеки в Європі”, – зазначив він, ще раз підкресливши, що майбутнє України буде “в Європейському Союзі і в НАТО”.

Де Соуза побажав “довгих років незалежності України” і “довгих років братерству між Португалією та Україною”.